[www.troldepus.dk] -> Hvad er IRC?

Denne side bruger style sheets - og din browser kan desværre ikke vise den korrekt.

Hvad er IRC?


Følgende side er, med tilladelse fra [mIRC.co.uk], nænsomt oversat fra [Intro to IRC] og rettet til af [Trold].

Hvad er IRC?


Internet Relay Chat (IRC) er en af de mest populære og nteraktive services på Internettet. Vi ved, at Internettet er godt til at finde informationer, og E-mail slår det almindelige postvæsen med mange meter, men når du undrer dig over "hvor de andre er?", så er IRC, hvad du mangler.

IRC er Internettets bud på CB radio (walkie talkie). Men i modsætning til CB, lader Internet Relay Chat mennesker fra hele verden deltage i real-time samtaler. IRC er, når Internettet bliver levende.

Ved hjælp af en IRC klient (program) kan du udveksle tekstbeskeder interaktivt med andre mennesker over hele verden. Nogle af de mest populære chat klienter er [mIRC], [Pirch], og [Virc] til Windows, og Homer eller [Ircle] til MacOS. Det er uden betydning hvilken klient (program) du bruger, de kan alle bruges til at forbinde dig til et IRC netværk. Når du er forbundet til et IRC netværk, "snakker" du ved at skrive beskeder, som med det samme bliver sendt til andre brugere af chatten.

At møde mennesker. IRC er sjovt og du vil sikkert møde mange interesante mennesker og finde gode steder at hænge ud! Men IRC er ikke noget, du skal hoppe ud i uden at have læst noget om det. Du kan komme til at føle dig meget forvirret, hvis du ikke kender nogle grund kommandoer, før du begynder på IRC, og du ved måske ikke engang, hvordan du kommer ud af IRC bagefter :o) Så vi foreslår, at du læser noget dokumentation (hjælpefiler, readme'er, FAQ's (ofte stillede spørgsmål), osv.), før du kobler dig på en IRC server, ellers kan det blive ret fustrerende, når du går i stå. Bare rolig, al den information du har brug for for at komme på #Opasia, står på her på www.troldepus.dk og... [mIRC] gør tingene meget simple!

Hvordan man bruger IRC


Som i det virkelige liv - og CB radio - har ikke alle noget interesant at sige, men nogle har, og mange mennesker har udviklet livslange venskaber gennem IRC. Nogle er blevet gift efter at have mødt hinanden via IRC. Faktisk er nogle mennesker blevet så afhængige af chat på Internettet, at der er en Usenet nyhedsgruppe med titlen alt.irc.recovery.

Værdien af IRC afhænger af, hvordan du bruger det. IRC kan underholde dig, når du ikke kan sove, familier langt fra hinanden kan holde kontakten ved lige osv. Du kan også blive udsat for mindre rar opførsel. Chats kan blive vilde og forvirrende, og enhver (mand eller kvinde) som antager kvindelig personlighed vil temmelig sikkert blive lagt an på. Der er meget sexsnak, skidt og kanel på IRC, og man skal nok være lidt forsigtig med at tillade børn at komme på, uden at der er en til at holde øje med dem. Men, som voksen, kan du besøge de kanaler, du måtte ønske, og der er heldigvis mest positiv kommunikation.

IRC blev internationalt berømt under Golf Krigen i 1991, hvor nyheder fra hele verden kom på tværs af kablerne, og de fleste IRC brugere, som var online, samledes på en enkelt kanal for at høre disse nyheder. IRC blev brugt på en lignende måde under kuppet på Boris Yeltsin i september 1993, hvor IRC brugere fra Moskva gav live rapporter om den ustabile situation i deres by.

Som du kan se, er Internet Relay Chat en god vej til at tale med mennesker over hele verden om alt muligt. Udover alle nyheds-kanalerne er der mange hjælperelaterede og teknisk support kanaler, hvor du kan få omgående hjælp med de fleste computerrelaterede problemer, her og nu, og i let læselig skreven form.

[LA Quake Jan'94]
[Marriages on IRC ]
[The 1992 Russian Revolution]
[Papers, Writingsand IRC logs]
[You may be addicted to IRC if..]
[You might be an IRC addict if..]
[IRC addiction]
[Women and Chat]

Hvad du nu skal bruge


Du skal bruge en IRC klient til at koble op til en IRC server, og så prøve IRC. Der findes mange forskellige klienter, og hvilken en du skal bruge, afhænger af dit styresystem. Hvis du bruger Windows, kan du med fordel bruge mIRC.

[mIRC's hjemmeside] giver en detaljeret [instruktion for Newbies] (på engelsk) om hvordan man downloader, installerer og sætter mIRC op. Hvis du hellere vil have hjælp på dansk til at komme ind på #opasia, så kig [her]

Hvordan man kommer igang


I modsætning til selve Internettet (World Wide Web), som førstegangsbrugere nemt og hurtigt kan finde ud af at bruge, kan Internet Relay Chat være svært de første par gange, du kommer på. Når du først mesterer nogle få grundlæggende kommandoer, bliver IRC meget nemt at bruge.

Logger på. Ligesom du bruger en browser som Netscape eller MS Internet Explorer til at surfe World Wide Web, har du brug for en IRC klient til at forbinde dig med en IRC server. Når du har downloadet og installeret en IRC klient, kan du koble dig på en IRC server og bare snakke derud af. Den første ting, du skal gøre, er at vælge et nick (et kaldenavn), alle på IRC bruger et. Andre mennesker vil snart genkende dig på dit nick, eller måske søge efter dig på IRC via nick. Vælg dit nick med omhu, det vil være dit virtuelle -jeg-.

At finde en kanal/et rum. Det er ikke umuligt for en IRC server at have flere dusin, flere hundrede eller måske flere tusinde kanaler åbne samtidig. Der er nogle mere eller mindre permanente kanaler, mens andre kommer og går. Navnet på kanalen udspringer som regel af, hvad man snakker om derinde, og hver kanal kan have et topic (overskrift/emne). kanalnavnene forbliver for det meste uændrede, mens topic kan skifte konstant (også flere gange på en dag nogle gange). F.eks. for en kanal, der hedder "#PC_Users" kan topic en dag være "Windows 95 Bug Fixes", og "Hvordan man vælger et høj-hastihedsmodem" den næste.

Du vil se, at alle kanalnavne begynder med en # (havelåge-/nummertegn). En populær kanal, som har eksisteret i nogen tid, er f.eks. #Opasia. Hvis du vil derind, skriver du bare: "/JOIN #Opasia" og vupti, du er der. Skriv en eller flere hilsner, og du vil se dem komme op på skærmen sammen med det, de andre på kanalen skriver. Du vil sikkert føle dig ret forvirret i starten, idet du hopper ind i en samtale, som allerede er godt igang. Faktisk er der sikkert mange samtaler igang på samme tid.

Det ville være rart, hvis man kunne få en liste over alle de kanaler, som kun indeholder det sjove, vittige og vise, men det kan man ikke. I stedet kan du bruge kommandoen "/LIST", som viser alle kanaler, der er tilgængelige for dig, hvor mange brugere, der er på dem og et topic for hver af dem, hvis det er sat. Pas på med at bruge denne kommando uden min. og max. brugere ([se her hvordan]), idet du kan risikere at blive koblet af serveren. irc.opasia.dk og leaky-cauldron.opasia.dk er ikke så slem, idet her ikke er så mange kanaler, men på en anden server kan der være over 15.000, og det er de færreste forbindelser, som kan klare en komplet oversigt.

Topic sættes af de(n) person(er), som har startet kanalen eller modererer den. Den eller disse personer bliver kaldt channel operator(s) (ChanOp) eller "op". ChanOps er dem, som kontrollerer kanalen, og de kan smide folk ud, hvis de ikke opfører sig ordentµligt.
Chatdeltagere kan udveksle ideer om fælles interesser, hvilket gør chat sessioner ideelle til at afholde fora og gruppediskussioner i. Feks. afholder mange firmaer nu planlagte chat sessioner, hvor kunder kan chatte med firma repræsentanter om nye produkter eller udveksle teknisk information eller råd.

På IRC kan mange mennesker deltage i samtale på en kanal samtidig eller endda på mange kanaler. Der er ingen grænser for, hvor mange der kan deltage i en samtale, og der er ingen grænser for, hvor mange kanaler, der kan oprettes. Man er kun begrænset af ens skrivehastighed. IRC kan være sjovt og informativt, og det er hurtigt ved at blive et af de mest populære områder på Internettet. Og IRC vil utvivlsomt udvikle sig over de næste par år med avanceret teknologi...

Private samtaler. Samtalerne er ikke begrænset til, hvad der foregår på kanalerne. Du kan have private samtaler samtidig! Hvis f.eks. du vil snakke med Speedy privat, kan du sende ham en besked ved at skrive: "/MSG Speedy Hvad med at snakke privat?". /MSG kommandoen vil åbne en privat samtale med Speedy. Ingen kan nu blande sig i jeres private sniksnak. Private samtaler er, synes jeg, en meget nyttig ting ved IRC.

Foruden at møde nye mennesker, så er IRC også godt til at spare på telefonregningen (dog mest i USA), at afholde konferencer eller øve sig på et andet sprog. Hvis du er i New York og dine tidligere college roommates er i Boston, Dallas og Seattle, kan I mødes på IRC og du kan endda bruge /NOTIFY til at blive informeret om, hvornår de logger på, så du kan /INVITE (invitere) dem ind på din private kanal!

Mere information


Hvis du vil finde ud af mere omkring IRC, kan du besøge the New IRC Users website for information om, hvordan man opfører sig på IRC, kommandoerne og scripts'ne du kan bruge, ligesom en masse tips og tricks og noget information omkring problemerl. Læs nogle IRC intro'er og nogle FAQ's (Ofte stillede sprørgsmål). Vær forberedt på, at nogle af disse FAQs og OSSer ikke nødvendigvis er til Windowsspecificeret IRC klienter. Noget af informationen skal derfor ses som general information om, hvad IRC er og kan. Af forskellige grunde er specifikke kommandoer og indstillinger forskellige i mIRC i forhold til den information du kan finde på nedenstående links. Hvis du vil have hjælp til at configurere mIRC, så kig rundt på denne side og læs evt. informationen hos mIRC om [Newbies] og deres [mIRC-FAQ].

[The New IRC Users page]
[IRC for normal people]
[IRC Introduction]
[PC Magazine IRC info]
[PC Magazine; mIRC-ing the net]
[BoTree IRC info]
[Yahoo's IRC Channels info]
[A Guide to IRC Netiquette]
[The IRC Toaster]
[Undernet IRC Network]
[Dalnet IRC Network]
[IRC Help Homepage]
[Yahoo's IRC info]
[IRC Sucks]


Kig disse links igennem. Og Pas på! Du kan også blive en kandidat for alt.irc.recovery. Selv normale mennesker kan blive afhængige!!


Any browser!
[webmaster]
Valid HTML 4.0!